De ideale manier om een zachte, gladde en egale huid te krijgen is exfoliëren! Door te exfoliëren verwijder je dode huidcellen van je huid. Hiermee worden de textuur en teint verbetert, celvernieuwing gestimuleerd en het opnamevermogen van de huid te verbetert. Een ‘exfoliant’ is een ingrediënt dat dode huidcellen verwijdert aan het huidoppervlak, zodat de nieuwe en gladde huid die daaronder zit zichtbaar wordt.

Chemisch of mechanisch?
Er zijn twee verschillende vormen van exfoliatie: mechanisch en chemisch. Ieder type werkt op zijn eigen manier en heeft bepaalde voordelen. Een chemische exfoliant maakt de huid glad en zacht door de ‘lijm’ op te lossen waarmee dode huidcellen aan het huidoppervlak vastgeplakt zitten. Hierdoor schilferen de dode huidcellen makkelijker af en zo wordt de huidtextuur en uitstraling verbetert. Ingrediënten die hier vaak voor gebruikt worden, zijn voornamelijk Hydroxyzuren (zoals Melkzuur en Salicylzuur), Retinol (Vitamine A) en enzymen (zoals Papaja). Bij chemische exfoliatie kan ook gekozen worden voor zuurvrije, gladmakende ingrediënten, zoals Hibiscus en Rozenbottel. Deze ingrediënten zijn mild exfoliërend en werken in tegenstelling tot zuren van binnen naar buiten. 

Bij mechanische exfoliatie worden fysische bestanddelen of tools gebruikt om dode huidcellen door middel van wrijving te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan kleine korrelige deeltjes die in een scrub zitten of door het gebruik van een scrub borstel. De meeste mechanische exfolianten zijn mild en bevatten kleine ruwe deeltjes zoals Maïskolfmeel, Rijstzemelen of Havermout die de dode huidcellen van de huid af scrubben.

Do’s

 • Exfolieer je huid het liefste in de ochtend want dan zijn er de meeste dode huidcellen op je huid te vinden. Je huid herstelt en vernieuwt zich ‘s nachts, waardoor er in de ochtend genoeg te exfoliëren valt.
 • Kies voor een product dat bij jouw huidtype en huidconditie past. Bij Mo Esthetics adviseren we je graag over welke exfoliant voor jou geschikt is. 
 • Exfolieer je gezicht als je last hebt van acne. Exfoliatie kan helpen om tot diep in de follikel te zuiveren en je celvernieuwing te stimuleren.
 • Verminder een gedehydrateerde huid door middel van exfoliatie. Het kan namelijk helpen om dode huidcellen te verwijderen en nieuwe, met vocht gevulde cellen naar de oppervlakte van de huid te brengen.
 • Pak pigmentvlekken aan. Door te exfoliëren kunnen donker gekleurde cellen sneller van de huid af te schilferen, en de melanineproductie kan worden verminderd.
 • Vergeet nooit om je huid na het exfoliëren te hydrateren met een serum en/of moisturizer. 

Don’ts

 • Te vaak exfoliëren. Wanneer je te vaak scrubt of exfolieert kan je huidbarrière beschadigen.
 • Exfolieer niet als je verbrand bent door de zon.
 • Na het harsen is het ook beter om de exfolianten even te laten staan.
 • Bij wondjes en schaafplekjes raden wij het af om te exfoliëren. 
 • Als je last hebt van een zeer gevoelige huid kun je het beter aan een professional overlaten om jouw celvernieuwing te stimuleren. Wij bekijken graag samen met jou welke behandelingen wel mogelijk zijn.
 • Exfolieer niet na microdermabrasie, een chemische peeling of laserbehandeling.
 • Gebruik geen exfolianten als je bepaalde huidverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Roaccutane, Retin-A en Renova.
 • Wrijf niet te hard tijdens het exfoliëren. Laat de ingrediënten hun werk doen.

Een stapje verder
Is jouw huid al gewend aan het gebruik van exfolianten? Dan kun je een stapje verder gaan met een professionele peeling. Bij Mo Esthetics bieden wij verschillende peelings aan waarbij we werken met hoge concentraties zuren. We helpen jou graag aan een frisse, egale en gezonde huid! 

Recommended Posts